۰۵۱۳۸۹۴۶۱۱۰
مشهد، چهارراه صیاد شیرازی، بین پیروزی ۶۳ و ۶۵ پلاک ۱۸۷
برق

برق صنعتی

برق صنعتی

معنا و مفهوم برق صنعتی بسیار گسترده و وسیع می باشد. برق صنعتی عموما مباحث و مفاهیم بنیادی نظیر قدرت، مقاومت، ولتاژ، نقشه ها و نمادهای برقی را در بر می گیرد. همچنین، برق صنعتی از حوزه های پرطرفدار، پرکاربرد و بسیار مهم حوزه برق به شمار می رود. این حوزه از برق از وضعیت کاری رو به رشد و مناسبی برخوردار است.

اصلی ترین حیطه فعالیت برق صنعتی به صنعت و تابلوهای برق مربوط می شود. با این وجود، تخصص برق صنعتی در حوزه برق ساختمان و تاسیسات نیز بسیار کاربرد دارد.

اگر می خواهید برق صنعتی را به صورت حرفه ای یاد بگیرید و در این حوزه پردرآمد فعالیت داشته باشید توصیه می کنیم در دوره آموزش برق صنعتی آموزشگاه ادیسون ثبت نام نمایید.

برق صنعتی به زبان ساده در منابع مختلف کم پیدا میشود و اساسا وقتی اسم یک مبحث تخصصی مانند برق صنعتی آورده می شود آموزش های آن هم عموماٌ به زبان تخصصی است و ما در این آموزش در ادیسون سعی داریم برق صنعتی به زبان ساده را آموزش دهیم که به طور خلاصه در این مقاله به برق صنعتی به زبان ساده پرداخته ایم.

برق صنعتی به زبان ساده در مورد شبکه الکتریکی

در صنعت بیشتر از برق سه فاز استفاده می شود . اگر به برق های سه فازی که وارد ساختمان می شود هم توجه کنید از تیر برق سه عدد سیم فاز و یک نول وارد ساختمان می شود که به این هم سه فاز می گویند منتها در ساختمان مصرف کننده ها سه فاز نیستند مگر در موارد اندکی که صاحب ساختمان ترجیح دهد که از مصرف کننده سه فاز استفاده کند. در ساختمان مصرف کننده ها از برق تک فاز تغذیه می شوند درست است که برق سه فاز وارد ساختمان می شود اما ما از سه سیم فاز به تنهایی استفاده نمی کنیم هر سیم فاز جداگانه به علاوه سیم نول به مصرف کننده وصل می شود که ما به این دو تا سیم برق تک فاز می گوییم. همانطور که می دانید اختلاف ولتاژ یک سیم فاز با سیم نول ۲۳۰ ولت می باشد اما اختلاف ولتاژ یک سیم فاز با فاز دیگر برابر با ۳۸۰ ولت هست . مصرف کننده ها در برق صنعتی با ولتاژ ۳۸۰ ولت تغذیه می شوند یعنی برای راه اندازی مصرف کننده ها به هر سه فاز نیاز داریم در خیلی از مواقع در کنار سه فاز ما به نول هم نیاز داریم .

سیم و کابل در برق صنعتی

در برق صنعتی از کابل های بزرگتر استفاده می شود تا جوابگوی مصرف کننده ها باشد ما از کابل ۴ رشته ای استفاده می کنیم که این ۴ رشته سیم سه تای آن مربوط به فاز که با (L1,L2,L3) یا (R,S,T) نمایش داده می شود و ۱ عدد نول . سه عدد فاز و نول را از تیر برق می گیریم و در نهایت سیم ارت که برای سیم ارت، نیاز هست چاه ارت حفر کنیم که درون چاه از میله فولادی با روکش مس یا صفحه مسی استفاده می شود(سیستم ارت اصول خاص خودش را دارد ) به مصرف کننده ها وصل می شود. و کابل ها در ابعاد بزرگتر رشته سیم نول، کوچک تر در نظر گرفته شده است چونکه به عنوان مثال یک کابل ۲۵*۴ هر چهار سیم ۲۵ میلی متر نیستند سه عدد سیم فاز ۲۵ میلی متر و سیم نول ۱۶ میلی متر هست که به این صورت به آن اشاره می شود (۱۶+۲۵*۳ یا ۳۵+۷۰*۳). در برق صنعتی حتی از کنتور های متفاوتی استفاده می شود که با کنتور خانگی فرق دارد در کنتور خانگی سیم ها از خود کنتور عبور می کنند اما در برق صنعتی سیم ها به کنتور وصل نمی شوند چونکه ابعاد سیم بزرگ است و از همان روشی استفاده می شود که در تابلو برق برای نشان دادن و اندازه گیری جریان استفاده می شود. جریانی که سیم یا کابل می تواند تحمل کند را می توان از طریق مراجعه به جدول سطح مقطع سیم و کابل دریافت کرد.

کلیدها و کنترل کننده ها در برق صنعتی

برای خاموش یا روشن کردن و کنترل کردن دستگاه ها از کلیدها و کنترل کننده ها استفاده می شود و این مبحث بیشتر به تابلو برق مربوط می شود

از جمله: شستی استپ استارت، کلید سلکتوری، کلید فرمان، بی متال، لیمیت سوئیچ، سنسور، تایمر که برای دستور دادن به صورت دستی یا اتوماتیک هست.

کنتاکتور، رله و در موارد پیشرفته تر PLC و سافت استارتر ها و درایو های صنعتی (سافت استارتر و درایو برای کنترل الکتروموتورها به کار می رود و در آینده بیشتر به این ها اشاره خواهد شد) برای قطع و وصل و کنترل مصرف کننده ها استفاده می شود.

مصرف کننده های برق صنعتی

در برق صنعتی ساده ترین مصرف کننده ها شامل روشنایی، کولر های سه فاز، الکتروموتور ها، ماشین آلات و در مراتب بالاتر در پالایشگاه ها و صنایع،تجهیزات پیشرفته تر هست.

انواع کالاهای برق صنعتی

تجهیزات برق صنعتی انواع مختلفی دارند و از تنوع گسترده‌ای برخوردارند. به طورکلی می‌توانیم انواع پرکاربرد آنها را در یکی از دسته‌های زیر جای دهیم:

کنترل صنعتی
اتوماسیون صنعتی
ابزار دقیق Instrumentation
پنوماتیک
هیدرولیک
حرارتی
ترموکوپل
سیم و کابل
انواع سنسورها

چه تفاوتی بین کالاهای برق معمولی و کالای برق صنعتی وجود دارد؟

تقریبا می‌توان گفت هر وسیله برقی خانگی، همتای صنعتی نیز دارد. برای مثال سنسورهای حساس به دما در منازل کاربرد دارند اما همین سنسورها برای فضایی مانند کارخانه، هتل‌ها ادارات هم به صورت صنعتی تولید می‌شوند.

 

نوشته شده توسط

آقای مهندس جلال رضایی چاهوکی مدیریت سایت آموزشگاه ادیسون