پیشگفتار
واقعیت این است که در بین رشته های مهندسی. مهندسی برق یکی از رشته های بسیار مهم و کاربردی در کل دنیا است اما ورود به آن پیچیدگی های زیادی دارد و معمولا علاقمندان و دانشجویان برای شناخت این رشته به کتاب های دانشگاهی مراجعه می کنند که مملو از روابط ریاضی و تحلیل های پیچیده است. زمانیکه من قصد انتخاب رشته را داشتم مرتب به کتابخانه ها می رفتم و کتاب های مهندسی و پزشکی و روان شناسی و … را به امانت می گرفتم و مطالعه می کردم. به رشته های فنی و برق علاقمند بودم اما کتاب ها بسیار سخت و پیچیده به نظر می رسید.
با این وجود در رشته مهندسی برق قبول و وارد دانشگاه شدم. موضوع دانشگاه را خیلی جدی گرفتم. روز و شب درگیر فرمول ها و روابط و نمودارها بودم. دوست داشتم در رشته خودم کسب و کاری داشته باشم اما نیاز بازار چیزی نبود که در دانشگاه به من می آموختند. بهتر بود ادامه تحصیل ندهم و دانشگاه را رها کنم ولی دیدگاهم به رشته برق عوض شد. به این نتیجه رسیدم که برای ورود به بازار کار باید در هر رشته تحصیلی مهارت های مورد نیاز بازار را آموخت. تصمیم گرفتم محتوایی را که در دانشگاه آموخته بودم به زبان بسیار ساده و متناسب با نیاز بازار آماده کنم. خیلی برایم هیجان انگیز بود که چقدر آسان می توان وارد بازار کار و صنعت شد. محتوای بسیار ساده و روان در رشته برق صنعتی و برق ساختمان تهیه کردم که علاقمندان بتوانند با مطالعه آن به راحتی مشغول به کار شوند. البته معتقد بودم که این کتاب به تنهایی نمی تواند دردی را دوا کند اما اگر بتوان در کنار آن دوره آموزش برق صنعتی و برق ساختمان را در یک موسسه آموزش فنی و حرفه ای گذراند نتیجه خوبی حاصل خواهد شد. به همین دلیل تصمیم گرفتم موسسه ای را تحت نظارت سازمان آموزش فنی و حرفه ای تاسیس کنم.
مقدمات آن را فراهم کردم و در سال ۱۳۸۰ اولین آموزشگاه برق صنعتی را در استان خراسان تحت عنوان آموزشگاه ادیسون تاسیس نمودم. سعی کردم تمام نکات مهم و کاربردی را به کارآموزانم آموزش دهم. محتوای مورد نیاز بازار کار را در دوره های آموزشی به ساده ترین شکل ممکن بیان کردم و نتیجه بسیار عالی را در چشمان هیجان زده کارآموزانم دیدم آنها در سطح دوره متوسطه آموزش و پرورش بودند و می توانستند بعد از دوره های آموزشی به راحتی وارد بازار کار شوند. اکنون حدود چند دهه است که می گذرد و من دست نوشته های خود را که با زحمات زیاد جمع آوری و خلاصه و ساده نویسی کردم که هر فرد با داشتن حداقل تحصیلات دبیرستانی هم بتواند از آن بهره مند شود.
امروز بسیار خوشحالم که افراد تحصیل کرده زیادی در سطح کارشناسی و کارشناسی ارشد و حتی دکتری در کلاس های آموزشی آموزشگاه حضور دارند و با محتوایی که در اختیارشان قرار می دهم اعتماد به نفس خوبی برای اشتغال و مهاجرت پیدا می کنند. این کتاب نتیجه چندین سال تجربه آموزش اینجانب است که اکنون برای اولین بار به چاپ می رسد و البته عاری از اشکال نیست و انتظار است تا کارآموزان گرامی و صاحب نظران ایرادات احتمالی را به من اطلاع دهند. بدیهی است دنیای برق دنیای بسیار بزرگ و نامحدودی است و این کتاب پاسخگوی تمام نیازهای صنعت برق نیست اما تجربه نشان داده است که مسیر بسیار خوبی برای ورود به این صنعت است و من به عنوان نویسنده این کتاب به خوانندگان تضمین می دهم که مطالعه این کتاب، همراه با گذراندن مهارت آن در آموزشگاه ، راه را برای ورود به بازار کار فراهم خواهد کرد. در پایان از همسر عزیزم و همه همکاران گرامی و اساتید بزرگوار که در تدوین و چاپ این کتاب زحمات زیادی کشیدند کمال تشکر را دارم.
در این فصل به اجزای مدارات الکترونیکی از قبیل مقاومت، سلف و خازن و نحوه اتصالات آنها و فرمولهای مربوطه پرداخته میشود. همچنین، با مفاهیم مدارات موازی و سری و توضیحات مختصری در این مورد آشنا میشویم.
در این فصل به انواع جریانها، مدارات و دیاگرامهای قطعات الکترونیکی که در فصل قبل معرفی کردیم، میپردازیم. در ادامه، به مدارات RLC، مشتقات آنها و نحوه اتصال آنها پرداخته میشود.
در این فصل به بررسی اساس کار الکتروموتورها و ژنراتورها میپردازیم. در ادامه، سیستمهای متعادل و نامتعادل و انواع اتصالات ستاره و مثلث در مدارات سه فاز مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
در این فصل با انواع فیوزها، نحوه انتخاب فیوز مناسب و انواع حفاظتها و کاربردهای آنها در محیطهای مختلف آشنا خواهیم شد.
در این فصل با انواع کابلها، روشهای اتصال، مشخصات کابل و نحوه محاسبه سطح مقطع کابل و ملزومات آن آشنا خواهیم شد.
در این فصل ابتدا با خطاهای اندازهگیری آشنا میشویم و در ادامه به معرفی انواع دستگاههای اندازهگیری و نحوه استفاده و قرائت آنها میپردازیم.
در این فصل به مبانی الکترونیک پرداخته خواهد شد و با مفاهیم اولیه الکترونیک و قطعاتی مانند دیود، ترانزیستور، تریستور، ترایاک و دیاک آشنا خواهیم شد.
در این فصل با انواع کلیدهای صنعتی، رلهها، کنتاکتورها و سایر وسایل کنترلی جهت طراحی مدار فرمان و قدرت آشنا میشویم.
این فصل از مهمترین بخشهای آموزش برق صنعتی است که تسلط بر آن برای طراحی و مونتاژ تابلوهای برق بسیار کاربردی و مفید خواهد بود.
مدارات منطقی یکی از مباحث اصلی در برنامهنویسی PLC است. در این فصل به انواع گیتهای منطقی پرداخته و نحوه نمایش آنها در دیاگرامهای منطقی، الکترونیک و جداول درستی را بررسی خواهیم کرد.
در این فصل به معرفی سختافزار PLC LOGO پرداخته و نحوه برنامهنویسی، اجرای سختافزاری و طراحی مدار با این نوع PLC را بررسی خواهیم کرد. همچنین، به معرفی جزئیات سختافزار خواهیم پرداخت.
📌 پیوستها
🔹 پیوست A: جدول آمپراژ سیمها بر اساس متراژ و جنس هادی (صفحه ۲۲۵)
🔹 پیوست B: جدول شینهها (صفحه ۲۲۷)
🔹 پیوست C: جدول علائم کدگذاری کابلها (صفحه ۲۲۹)