وایرشو قطعه ای است که برای اتصال کابل ها به وسایل برقی، کابل های دیگر، سطوح و یا دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد. کابلشو برای وصل شدن هادی کابل به شینه و دیگر قسمت های اتصال لازم، مورد استفاده است. نگه داری سیم یا کابل برای متصل شدن به ترمینال به کمک کابلشو صورت می گیرد.
قطعات زیادی در صنعت برق وجود دارد که برای ایمنی بیشتر در کار از آن ها استفاده می شود. وایرشو نیز برای جلوگیری از پخش شدن رشته های سیم افشان استفاده میشود که در نهایت باعث کاهش میزان برق گرفتکی در حد بالایی می شود. نام دیگر این قطعه کاربردی سرسیم نیز می باشد.
در دوره برق ساختمان میتونی طرز اتصال را آموزش ببینی
از طرفی استفاده به جا از وایرشو موجب زیبا سازی محیط برقکاری شده و حرفه ای شدن کار می شود.
یکی از کاربردی ترین لوازم در کارهای الکتریکی یا برقکشی ساختمانها، وایرشو نام دارد. در پاسخ به این سوال که وایرشو چیست، باید گفت این قطعه به منظور اتصال کابلها به وسیله برقی و حفاظت و جلوگیری از برقگرفتگی به کار میرود. به عنوان مثال در سیمکشی ساختمانها و در روش روکار، برای حفاظت بیشتر از وایرشو استفاده میکنند.
به واسطه این قطعه میتوان نصبی بسیار آسان و امن و مطمئن در ترمینال داشت. همچنین با داشتن مزایای دیگر نظیر اتصال ایمن، عدم نیاز به چسب برق، قیمت مناسب و بالا رفتن ایمنی کار، تقاضا برای خرید بسیار زیاد است. اگر شما هم برای فعالیتهای خود به وایرشو نیاز دارید، میتوانید انواع مدلهای آن را در طرح و رنگ و جنس مختلف از وب سایت جم ترونیک تهیه کنید و ضمن داشتن تنوع بالا برای انتخاب، قیمت مناسبتر برای آن بپردازید. علاوه بر این از دیگر امکانات سایت نظیر ارسال سریع، خدمات پس از فروش و مشاوره با کارشناسان نیز میتوانید بهرهمند شوید.
قسمت عایق وایرشو و سیم بر روی یکدیگر و قسمت هادی وایرشو بر روی بخشی از سیم که لخت هستش قرار می گیره. پس از اطمینان از محل قرار گیری درست با توجه به اندازه وایرشو و سیم آن با استفاده از دستگاه پرچ مناسب عمل یکی کردن وایرشو و سیم انجام میشود و سپس با استفاده پیچ وایرشو را در محل مناسب سفت میکنیم.
برای اتصال دو سیم یا باید با استفاده از روش سنتی و عامیانه لخت کردن سر دو سیم و عایق چسب برق استفاده کنیم یا با بهره بردن از وایرشو یک کار حرفه ای، تمیز و بدون ایراد تحویل مشتری دهیم. در ادامه مزیت های وایرشو رو با هم بررسی میکنیم.
افزایش سرعت کار
افزایش ایمنی در کار
عدم استفاده از ابزارهای جانبی مانند چسب در هر باز و بسته کردن محل اتصال
وایرشو به دسته های گوناگونی مثل جنس قطعه از نوع الومینیوم و مس و از لحاظ شکل ظاهری به زاویه دار و ساده و از لحاظ کاربرد در کار به دو سوراخه و چند سوراخه تقسیم میشه. وایرشو بر اساس نوع نصب به سه دسته پیچی، پرسی و لحیمی نیز تقسیم می شود. بنا به نیاز در کار شخص برقکار نیاز به استفاده از هر کدارم از انواع این محصول کاربردی در صنعت برق را می کند.
در تصویر بالا نیز انواع مختلف وایرشو را نیز میبینید.
انواع وایرشو
در این قسمت از بررسی آن که وایرشو چیست به انواع آن میپردازیم.
وایرشو تکی
وایرشو یا همان سر سیم تکی جزو رایجترین و سادهترین انواع محسوب میشود که از لحاظ ظاهری سیم به حالت دایره درمیآید. این نمونه در کاربردهای سبک نظیر تجهیزات باغبانی یا بالابرهای کوچک مورد استفاده قرار میگیرد.
وایرشو دوتایی
نمونه کمی پیشرفتهتر، سر سیم دوتایی بوده که در آن دو تکه سیم به حالت دایره درمیآیند. از این نمونه برای بالابرهای بزرگ یا تجهیزات سنگینتر استفاده میکنند.
وایرشو چندتایی
این نمونه قابلیت نگهداری بیش از دو تکه سیم را دارد و آنها را به حالت دایرهای نگه خواهد داشت. کاربردهای آن برای فعالیتهای دریایی و تجهیزات خیلی سنگین است.
وایرشو گرد
این مدل یک شیار درونی به شکل دایره داشته که سیم را به فرم گرد نگه میدارد.
وایرشو شو شیاردار
و نوع دیگر از انواع وایرشو، نمونه شیاردار آن است که سیم با استفاده از شیار درونی به شکل دایره نگه داشته میشود.
همچنین بر اساس روکش، این قطعه به سه دسته تکی، روکشدار، دوبل روکشدار و بدون روکش تقسیمبندی میشود. در نمونه تکی نیاز است که سیم به اندازه کافی لخت شود تا بتوان آن را به قسمت پلاستیکی نصب کرد. نمونه دوبل روکشدار، دارای قسمت پلاستیکی مخروطی شکل بوده تا سیم به راحتی در آن قرار گیرد و نمونه بدون روکش هم همانگونه که از نامش مشخص است، از روکشی برخوردار نیست.
سیم های افشان به دلیل داشتن رشته های مسی فراوان عمدتاٌ در حین نصب پراکنده شده و خطر برق گرفگی را به دنبال دارد ، به همین دلیل از سرسیم یا وایرشو استفاده می شود تا علاوه بر زیبایی کار ، امنیت را نیز فراهم آورد .
جهت اتصال سریع یک سرسیم در یک سلول ترمینال از وایرشو های روکش دار استفاده می شود.
جهت اتصال مطمئن و سریع یک سیم در یک سلول ترمینال از وایرشو های روکش دار استفاده می گردد. مورد استفاده وایرشو از این قرار است که وایرشو به نحوی روی سرِ سیم قرار می گیرد که قسمت عایق وایرشو روی عایق سیم، و قسمت هادی آن روی سیم برهنه که در نظر است زیر ترمینال جا گذاری و پیچ گردد قرار می گیرد. سپس وایرشو توسط ابزار پرس مناسب (بسته به سایز وایرشو) پرس می گردد تا اتصال مناسب و مطمئن بین وایرشو و سیم برقرار گردد. پس از آن، جهت اتصال سیم و ترمینال کافی است بدنه هادی وایرشو در سلول ترمینال مد نظر قرار و پیچ گردد.
از مزیت های عمده استفاده از وایرشو در سیم کشی در مقایسه با اتصال مستقیم سیم و ترمینال بدون استفاده از وایرشو و استفاده از چسب برق جهت عایق کاری موارد ذیل را می توان نام برد:
اتصال مطمئن تر سیم به ترمینال
ایمنی بالاتر عایق کاری سیم
عدم نیاز به استفاده از چسب برق
سرعت کار بالاتر
قیمت مناسب تر
ب) مشخصات:
جنس هادی: مس با خلوص ۹۵/۹۹%
آبکاری هادی: قلع
جنس روکش: PVC یا نایلون (در صورت درخواست)
بسته بندی: ۱۰۰ عدد در هر بسته
وایرشو های تکی روکش دار دارای ورودی یک سیم می باشد. یک سیم وارد وایرشو تکی شده و با ابزار مناسب پرس می شود تا ارتباط ناگسستنی فیزیکی بین سیم و وایرشو برقرار گردد. عایق وایرشو های تکی به صورت قیفی شکل طراحی شده تا سیم به سهولت در آن قرار گیرد. طول هادی مختلف برای هر سایز وایرشو جهت انطباق با انواع ترمینال ها موجود می باشد. جنس و رنگ روکش وایرشو های تکی روکش دار مطابق با استاندارد DIN می باشد.
ب) مشخصات:
جنس هادی: مس با خلوص ۹۵/۹۹%
آبکاری هادی: قلع
جنس روکش: PVC یا نایلون (در صورت درخواست)
بسته بندی: ۱۰۰ عدد در بسته
سرسیم های حلقوی روکش دار به منظور اتصال سیم به پیچ هادی استفاده می شود. جهت نصب سرسیم حلقوی، پیچ هادی باز شده، قسمت هادی سرسیم حول پیچ جا گذاری، و پیچ بسته می شود. به منظور اطمینان از داخل شدن مقدار کافی سیم در سرسیم و اتصال مطمئن بین آنها، روکش سرسیم به صورت قیفی شکل طراحی شده است.
ب) مشخصات:
جنس هادی: مس با خلوص ۹۵/۹۹%
آبکاری هادی: قلع
جنس روکش: PVC یا نایلون (در صورت درخواست)
بسته بندی: ۱۰۰ عدد در بسته
سرسیم های دو شاخ روکش دار به منظور اتصال سیم به پیچ هادی، بدون نیاز به باز کردن کامل پیچ استفاده می شود. جهت نصب سرسیم دو شاخ، بدون نیاز به باز کردن کامل پیچ، قسمت هادی سرسیم حول پیچ جا گذاری و پیچ محکم می شود. به منظور اطمینان از داخل شدن مقدار کافی سیم در سرسیم و اتصال مطمئن بین آنها، روکش سرسیم به صورت قیفی شکل طراحی شده است.
ب) مشخصات:
جنس هادی: مس با خلوص ۹۵/۹۹%
آبکاری هادی: قلع
جنس روکش: PVC یا نایلون (در صورت درخواست)
بسته بندی: ۱۰۰ عدد در بسته
حال به بررسی آن که جنس وایرشو چیست میپردازیم. این قطعه علاوه بر تقسیمبندی ظاهری بر اساس جنس نیز دستههای مختلفی دارد که رایجترین آنها به شرح زیر هستند:
مس
از آنجایی که مس هدایت الکتریکی بالا و مقاومت کم دارد، یکی از گزینههای بسیار مناسب در ساخت این قطعه محسوب میشود.
برنج
برنج هم به واسطه داشتن مقاومت در مقابل خوردگی و هدایت الکتریکی مناسب، در ساخت وایرشو حضور دارد.
از دیگر فلزات میتوان به آهن، آلومینیوم و استیل اشاره داشت. در کنار این فلزات برای افزایش ایمنی و جلوگیری از تماس مستقیم فلز، انواع وایرشو دارای روکشهایی هستند که از جنس نایلون یا پی وی سی ساخته میشوند.
راهنمای انتخاب وایرشو
در خرید این قطعه باید به نکات مختلفی توجه داشت که در این قسمت به برخی از آنها میپردازیم:
قطر سیم و نوع آن
از آنجایی که وایرشوها در انواع مدلها و نمونههای مختلف در بازار موجود هستند، باید نمونهای را انتخاب کنید که از لحاظ قطر و همچنین نوع سیم، با سیم شما سازگاری کافی داشته باشد. برای مثال سیمهای مسی و آلومینیومی وایرشو مخصوص به خود را دارد.
نوع روکش
از دیگر فاکتورها برای انتخاب این قطعه انتخاب نوع روکش است که میتوانید نمونه روکشدار یا بدون روکش را تهیه کنید.
کاربرد خاص
بسته به کاربرد خاص ممکن است به وایرشو تکی یا دوبل نیاز داشته باشید که بر اساس نوع قطعهای الکترونیکی یا دستگاه شما انتخاب میشود.
استاندارد و کیفیت
در خرید این محصول حتماً به برند تولیدکننده، استانداردهایی که رعایت کرده و کیفیت محصول توجه داشته باشید. هر چه این موارد بهتر باشد، بدون شک کیفیت وایرشو خریداریشده بالاتر بوده و همچنین ایمنی و عمر مفید آن نیز بیشتر میشود، علاوه بر این از خرابی اتصالات نیز جلوگیری میکند.
سوالات متداول
آیا وایرشوها در برابر رطوبت و دما مقاوم هستند؟
بله این قطعه بهگونهای طراحی شده که به واسطه روکش پی وی سی و نایلونی خود در مقابل رطوبت و دما مقاومت خیلی خوبی از خود نشان میدهد.
چگونه میتوان کیفیت وایرشو را ارزیابی کرد؟
برای بررسی کیفیت این قطعه با توجه به مواد سازنده و رعایت استانداردها میتوان تا حدودی ویژگیهای آن را مورد ارزیابی قرار داد.
آیا استفاده از وایرشو همیشه الزامی است؟
استفاده از این قطعه همیشه الزامی نیست؛ اما حضور آن در بسیاری از موارد برای بهبود ایمنی و کیفیت اتصالات الکتریکی توصیه میشود.
مشاوره پیش از ثبت نام
جهت اطلاع از جزئیات و شهریه دوره ها با ما در ارتباط باشید.مقالات مرتبط