آیا شما هم بهدنبال بهترین رشته مهندسی برای ادامه تحصیل و کسب درآمد هستید؟ اغلب رشتههای مهندسی دارای بازار کار مناسبی در کشور ما هستند؛ اما طبیعتا برخی از رشتههای دانشگاهی، دارای ظرفیتهای بیشتری برای اشتغالزایی و کسب درآمد میباشند. هرچند وجود این ظرفیتها در یک حوزه خاص میتواند مسیر کاریابی و درآمدزایی را برای کارجویان هموارتر کند، اما قطعا افرادی هستند که در رشتههایی با محبوبیت کمتر نیز، موقعیتشغلی و درآمد بسیار خوبی دارند. اگرچه در این مطلب به معرفی مزایا و معایب رشته ی مهندسی برق میپردازیم، اما قطعا علاقه و استعداد شما عاملی بسیار مهم برای انتخاب این رشته و کسب درآمد از طریق کار در این حوزه میباشد. اگر بهدنبال دریافت اطلاعات بیشتر درباره مزایا و معایب رشته ی مهندسی برق هستید
یکی از گرایشهای تقریبا نوظهور در حوزهی مهندسی را میتوان رشته مهندسی برق دانست. این بخش از مهندسی که از اواخر قرن نوزدهم میلادی بهشکل رسمی مورد مطالعه قرار گرفت، به مسائل مرتبط با فناوری برق میپردازد. در حقیقت مهندسان برق روی طیف وسیعی از مولفهها، دستگاهها و سیستمها کار میکنند. محدوده فعالیت مهندسان برق میتواند از کار روی یک ریزتراشه کوچک تا ژنراتورهای بزرگ یک نیروگاه، متغیر باشد.
امروزه مهندسان برق وسایل و سیستمهای برقی را با استفاده از اجزای مختلفی مانند باطری، مقاومت، خازن و دیود طراحی میکنند. تقریبا تمام وسایل و تجهیزات الکترونیکی از یک ژنراتور در یک نیروگاه برق تا ریزپردازندهها، از اجزای ذکرشده استفاده میکنند. اگر شخصیت جزئینگر با قدرت تحلیل بسیار خوبی دارید و به مهارت ها و کارهای فنی نیز علاقه دارید، رشته مهندسی برق میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
حقوق و درآمد بالای مهندسان برق و فرصتهای استخدامی متنوع و زیاد، ازجمله مهمترین مزیتهای رشته مهندسی برق محسوب میشوند. البته این مزایا مخصوص به کشور ما نیست و در اکثر کشورهای جهان نیز، مهندسان برق دارای وضعیت مناسبی از لحاظ حقوق و فرصتهای استخدامی هستند. در ادامه توضیحات بیشتری درباره مزایای رشته مهندسی برق آورده شده است.
حقوق و درآمد بالا
یک مهندس برق در اغلب کشورهای دنیا حقوق و دستمزد بالایی دارد. حتی یک مهندس برق بدون سابقه کار نیز میتواند حقوق مناسبی داشته باشد. بهعنوان مثال در کشور امریکا فارغ التحصیلان مهندسی برق که بهتازگی وارد بازار کار شدهاند، بهطور متوسط درآمد سالانهی بیش از ۶۰ هزار دلاری دارند. همچنین متوسط درآمد مهندسان برق در این کشور در سال ۲۰۱۰ میلادی، مبلغی در حدود ۹۰ هزار دلار در سال بوده است.
در ایران نیز مهندسان برق درآمد مناسبی دارند. کافی است همین الان سری به آگهیهای استخدامی مهندس برق در سایتهای کاریابی بزنید تا خود نیز حداقل حقوق پیشنهادی کارفرمایان به مهندسان برق را مشاهده کنید.
اما بهطور متوسط حقوق و درآمد ماهانه یک کارشناس مهندسی برق در تهران در سال ۱۴۰۰، مبلغی در حدود ۵.۶ میلیون تومان گزارش شده است. این در حالی است که یک کارشناسارشد مهندسی برق و مدیر این حوزه، بهطور متوسط حقوق ماهانهای به ترتیب به اندازه ۸.۴ و ۱۰.۸ میلیون تومان در همین سال و در شهر تهران دریافت کردهاند.
تنوع در فرصتهای استخدامی
در حقیقت صنایع و کسب و کارهای مختلفی نیاز به استخدام مهندس برق دارند. یک مهندس برق میتواند در حوزههای مختلفی مانند صنعت مخابرات، کامپیوتر، هوافضا یا در بخشهای تولیدی مشغول به کار شود. البته یک مهندس برق میتواند با ادامه تحصیل و کسب تجربه در یک زمینه خاص، مهارت ها و دانش تخصصی خود را نیز افزایش دهد.
شرکتهای دولتی و خصوصی روزانه اقدام به انتشار آگهی استخدامی مهندس برق میکنند. این شرکتها ممکن است حوزههای کاری متفاوتی نیز داشته باشند. اگر به کار در سازمانهای دولتی علاقه بیشتری دارید، میتوانید برای استخدام رشته مهندسی برق در ادارات دولتی اینجا کلیک کنید.
انعطافپذیری شغلی
مهندسان برق میتوانند در گرایشهای مختلف این حوزه فعالیت کنند. ازجمله گرایشهای رشته مهندسی برق در دوره کارشناسی دانشگاه های دولتی و آزاد میتوان به گرایش الکترونیک، سیستمهای انرژی الکتریکی و گرایش مخابرات اشاره کرد. برخی از گرایشهای این رشته در مقطع کارشناسیارشد نیز عبارتند از:
سیستمهای الکترونیک دیجیتال
سیستمهای قدرت
گرایش مخابرات میدان و موج
گرایش مخابرات نوری
شبکههای مخابراتی
کنترل
قطعا یکی از اولین معایبی که در ارتباط با رشته مهندسی برق میتوان به آن اشاره کرد، در ارتباط با دشواری تحصیل در این رشته است. چراکه دروس دانشگاهی در این رشته برای بسیاری از افراد، دروسی سخت و دشوار محسوب میشوند.
برای تحصیل در رشته مهندسی برق باید چند واحد دروس پایه مانند ریاضیات و فیزیک و چند واحد دروس اصلی و تخصصی مانند مدارهای الکتریکی، سیستمهای کنترل خطی، الکترونیک آنالوگ و مدارهای مخابراتی را بگذرانید. بهعلاوه قبولی در رشته مهندسی برق و در یکی از دانشگاه های دولتی در ایران، کاری بسیار سخت است و نیازمند داشتن انگیزه و پشتکار زیادی است.
بنابراین اگر در دوران تحصیل خود در دبیرستان علاقه چندانی به دروسی مانند ریاضی و فیزیک نداشتهاید یا نمرات خوبی در این دروس کسب نکردهاید، احتمالا بهتر است که در انتخاب رشته کنکور خود، رشتهی مهندسی برق را کنار بگذارید. در ادامه به برخی دیگر از معایب رشته مهندسی برق اشاره شده است.
آینده شغلی و بازار کار رشته برق
یکی از معیارهایی که برای انتخاب یک شغل مناسب مورد بررسی قرار میگیرد، تعداد فرصتهای استخدامی آن شغل در آینده است. بهشکلی که معمولا باتوجه به نیازهای بازار کار در یک منطقه، رشد فرصتهای استخدامی نیز قابل پیشبینی است.
اگرچه نیاز به استخدام مهندسان برق در زمان کنونی وجود دارد، اما ممکن است شاهد روند افزایشی در تعداد فرصتهای استخدامی سالهای آتی نباشیم. البته باتوجه به مناسببودن بازار کار این رشته در کشورهای پیشرفته، معمولا برخی از فارغ التحصیلان ترجیح میدهند تا برای یافتن کار در این حوزه، به این کشورها مهاجرت کنند.
نیاز به یادگیری مداوم
یکی دیگر از مواردی که باید در انتخاب رشته مهندسی برق به آن توجه کرد این است که، مهندسان برق باید همواره اطلاعات خود را به روز نگهدارند. چراکه شغل آنها طبیعتا با فناوری سر و کار دارد و فناوری نیز دائما در حال تغییر است. یک مهندس برق میتواند ضمن ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسیارشد و دکتری، اطلاعات به روز در این حرفه را نیز دریافت نماید.
امکان آسیب فیزیکی
ماهیت شغل مهندسی برق بهگونهای است که شما باید با برق و نیروی الکتریکی کار کنید. بنابراین کار با وسایل، تجهیزات و مدارهای برقی نیازمند رعایت همیشگی نکات ایمنی است.
جمعبندی
هرچند تمامی رشتهها و مشاغل دارای مزایا و معایب مخصوص به خود هستند و نمیتوان بهطور قطعی یک حرفه را برتر از سایر حرفهها معرفی کرد، اما دانستن مزایا و معایب هر رشته میتواند کمک قابلتوجهی در انتخاب درست مسیر شغلی و تحصیلی یک فرد داشته باشد. بههمین دلیل در این مطلب نیز با معرفی مزایا و معایب رشته ی مهندسی برق، کوشیدیم تا دید بهتری از این حرفه در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. فراموش نکنید که این شما هستید که نهایتا یک مسیر تحصیلی و شغلی را برای خود انتخاب میکنید. شما قطعا برای حرکت در این مسیر زمانی از عمر خود، کوششهای فراوان و هزینهای را درنظرمیگیرید. این شما هستید که مسئول نتایج و عواقب انتخاب خود خواهید بود. بنابراین سعی کنید با گوشدادن به ندای قلب خود، بهترین مسیر را انتخاب کنید.