انواع سیم در برقکشی ساختمان

انواع سیم در برقکشی ساختمان

دوشنبه 7 اسفند 1402
5 دقیقه
144 بازدید
اشتراک گذاری دوره

سیم یکی از ملزومات مورد نیاز در برق کشی ساختمان است؛ در علم به موادی که رسانا باشند و بتوانند جریان برق را از خود عبور دهند هادی می‌گویند. از طرفی به موادی هم که رسانایی ندارند یا جریان برق را از عبور نمی‌دهند عایق می‌گویند؛ شیشه، چوب و پلاستیک از جمله عایق‌ها محسوب می‌شوند. سیم به وسایلی می‌گویند که در آن از یک هادی برای جریان برق و از یک عایق برای جلوگیری از نشت برق به سایر امکان استفاده می‌کنند. سیم کارایی بسیار زیادی در صنعت برق دارد

سیم مفتولی

سیم مفتولی که به آن سیم تک لا هم گفته می‌شود نوعی سیم خشک است. سیم مفتولی از یک رشته هادی تشکیل شده است که این قابلیت را به آن می‌دهد تا فرم دهی داشته باشد. سیم مفتولی یا تک لا عموما در تابلو برق مورد استفاده قرار می‌گیرد و ولتاژی که این مدل سیم دارد  ۴۵۰/۷۵۰ ولت است که برای جریان‌های گوناگون که اغلب دارای سطح مقطع‌هایی با ۱٫۵ تا ۲۴۰ میلی متر است، طراحی و ساخته می‌شوند.

سیم افشان

سیم افشان نوع دیگری از انواع پر کاربرد سیم است که از تعداد زیادی سیم مسی نازک به هم پیچیده تشکیل شده است. سیم افشان نرم هستند و یکی از ویژگی‌های بارز آن، انعطاف پذیری بالای آن می‌‌باشد؛ به همین ویژگی از این مدل سیم در سیم کشی ساختمان به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد. ولتاژ مربوط به سیم افشان ۳۰۰/۵۰۰ ولت است که برای سطح مقطع‌های گوناگون وجود دارد.

سیم نیمه افشان

سیم نیمه افشان، مابین سیم مفتولی و افشان است؛ به عبارتی دیگر این مدل سیم از تعداد رشته‌هایی تشکیل شده است که از سیم افشان کم تر می‌باشد و انعطاف پذیری آن از سیم افشان پایین تر است. ولتاژ سیم نیمه افشان بین ۷۵۰/۴۵۰ است و کارایی مشابه و شبیه به سیم مفتولی دارد.

سیم لاکی

سیم لاکی مدل دیگری از سیم است که از یک رشته سیم تشکیل شده است که روی آن لایه نازکی از عایق پوشیده شده است که حجم کمی از این نوع سیم را دارد. از سیم لاکی در سیم پیچی‌های موتور و ترانسفورماتور استفاده می‌کنند. سیم لاکی به آن سیم ترانس هم گفته می‌شود که دارای قطر سطح مقطع است دارای ضخامتی بین نیم تا ۶ میلی متر می‌باشد که با توجه به جریان عبوری آن، خریداری می‌شود.

سیم نایلون

سیم نایلون از دو سیم نازک ترکیب شده است که معمولا این دو سیم بهم چسبیده‌اند و از آن به عنوان سیم سفید هم نامیده می‌شود. از سیم نایلون می‌توان برای سیم کشی ساختمان و مراکز اداری استفاده کرد.

نام گذاری انواع سیم

برای این که بتوانند سیم‌ها را بشناسند و آن‌ها را نام گذاری می‌کنند که با آن به نوع عایق، جنس هادی و شکل آن پی می‌برند. برای این نامگذاری حرف N نشان دهنده سیم مسی نرم شده یا سیمی است که طبق استانداردهای آلمان ساخته شده‌اند. Y نشان دهنده عایق پی وی سی دور هر رشته سیم است و علامت S  و Z  هم دارای علامت سیم مخصوص است. F  روی هر سیم نشان دهنده نرم بودن آن است و A هم برای این نوشته می‌شود که مخصوص سیم کشی داخل لوله هست.

 

پرکاربردترین سیم‌ها

در بین انواع سیم یک سری از کارایی بیشتری برخوردار هستند که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت. سیم NYAF سیمی است که برای نصب بدون حرکت در مکان‌های خشک داخل لوله پی وی سی و یا فولاد استفاده می‌شود. این سیم نباید زیر گچ استفاده شود و ساختمان از رشته‌های نازک سیم مسی به هم تابیده است که عموما با روکش پلاستیک سبز، سیاه، آبی، سبز، بنفش و زرد پوشیده شده است.

همچنین سیم NYA نوعی سیم مسی است که با روکش پلاستیکی به رنگ سبز، زرد، آبی، سیاه و قهوه‌ای پوشیده است که باید در محل‌های خشک و در داخل لوله پی وی سی و فولادی استفاده شود. ضمنا سیم NYM دارای ساختمانی متشکل از سیم مسی یک لایه با عایق پی وی سی است که رنگ کلاف آن سیاه یا خاکستری یا سفید و رنگ روکش سیم‌های داخل سیاه و قهوه‌ای و آبی پوشیده شده است. از این سیم باید در محل‌های خشک یا مرطوب یا زیر گچ آن هم بدون لوله استفاده کرد.

سیم NYFAZ از چندین سیم مسی نازک تشکیل شده که بهم تابیده اند و شکل موازی دارند که با همان صورت عایق بندی می‌شوند این سیم‌ها به رنگ‌های سفید، سیاه و قهوه‌ای می‌باشند.

از طرفی سیم Y ، سیمی است که با مواد پی وی سی و با دو یا سه رشته بهم تابیده شده تشکیل شده است که بیشتر آن‌ها تک رشته‌ای هستند و با کلاف‌هایی معمولا به اندازه صد متر در بازار وجود دارند. از این مدل سیم برای داخل لوله پی وی سی و فولادی و برای تلفن و سایر دستگاه‌ها استفاده می‌کنند.

مشاوره پیش از ثبت نام

جهت اطلاع از جزئیات و شهریه دوره ها با ما در ارتباط باشید.