۰۵۱۳۸۹۴۶۱۱۰
مشهد، چهارراه صیاد شیرازی، بین پیروزی ۶۳ و ۶۵ پلاک ۱۸۷
گردشگری

گردشگری فضایی

گردشگری فضایی

گردشگری فضایی یا توریسم فضایی (به انگلیسی: Space Tourism) یا کیهان‌گردی به صنعت بردن مسافر به فضا به‌صورت تجارتی و برای گردشگری می‌گویند.

نخستین خط گردشگری فضایی را سازمان فضایی روسیه دایر کرد، که نتیجهٔ آن سفر افرادی چون انوشه انصاری به فضا بود.

شرکت گروه ویرجین هم‌اکنون با همکاری سکیلد کامپوزیتس در حال دایر کردن یک خط مسافربری به فضا برای مسافران می‌باشد.

گردشگری فضایی یکی از راه‌های استفادهٔ تجاری از فضا است. تحقیقات، بازار قابل ملاحظه‌ای را برای این عرصه نشان می‌دهد که با توجه به موقع و سرمایه‌گذاری بجا، می‌تواند پیشرفت چشمگیر و سودآوری قابل ملاحظه‌ای داشته باشد. رفتن به فضا یکی از آرمان‌های بشری است و بسیاری از مردم، ترسی از پرداخت مبالغ سنگین برای رسیدن به این آرزو را ندارند.

امروزه گردشگری فضایی به ایستگاه بین‌المللی فضایی واقع در مداری به ارتفاع متوسط ۴۰۰ کیلومتر از سطح زمین محدود می‌شود. اما آینده‌نگران بازار گسترده‌تری را پیش‌بینی می‌کنند. هتل‌های بزرگ مداری، اقامتگاه‌هایی در سطح ماه و فراتر از آن موضوعاتی است که می‌توان به راحتی با یک جست‌وجوی کوچک در اینترنت مطالب بسیاری پیرامون آن‌ها پیدا کرد.

گردشگری فضایی چیست ؟

از گردشگری فضایی تعریف های زیادی را می توان ارائه کرد ، ولی بطور کلی یعنی ” بردن مسافران بصورت تجاری به فضا و گردشگری در فضا ” . شاید برای شما جالب باشد که بدانید برای اولین بار یک شرکت روسی اقدام به انجام چنین کاری کرد . امروزه بسیاری از شرکت ها این کار را انجام می دهند و به دنبال کسب پیشرفت های زیادی در این حوزه هستند .

شرکت ویرجین یکی از پیشروان در این صنعت می باشد که در چند سال اخیر شاهد پیشرفت های قابل توجهی برای این شرکت بوده ایم . آزمایش های فضایی که این شرکت انجام می دهد از استاندارد های بالایی برخوردار است و در بسیاری از موارد موفق نبوده اند ولی روز به روز پیشرفت می کنند .

امروزه گردشگری فضایی به مدار زمین محدود می شود ، یعنی ۴۰۰ کیلومتری از سطح زمین . مطمئنا در آینده شاهد افزایش این ارتفاع خواهیم بود . برای انجام این سفر مبلغی حدود ۲۰ تا ۴۰ میلیون دلار بین سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۹ بوده است . یعنی زمانی که ۷ مسافر ۸ پرواز را انجام دادند . برخی از مسافران قرار دادهایی را امضا می کنند و قبول می کنند در کنار سفر به فضا فعالیت های تحقیقاتی را نیز انجام دهند . روسیه برای اعمال تحقیقاتی از سال ۲۰۱۰ سفر ها را متوقف کرده است و قرار شد تا سال ۲۰۱۵ پرواز های فضایی بار دیگر شروع بکار کنند .

از سال ۲۰۱۲ شرکت هایی شروع به معرفی سفر های فضایی از نوع مداری و زیر مداری کرده اند و مشتری هایی را هم جذب کرده اند .

گردشگری فضایی در دنیای امروز

از سال ۲۰۰۷ میلادی صنعت گردشگری فضایی وارد دنیایی تازه شد و به مارکت های بین المللی پا گذاشت . ولی این صنعت تا سال ۲۰۱۴ به رشد و شکوفایی که باید می رسید نرسیده بود .

روسیه این سفر ها را امروزه برنامه ریزی می کند و افرادی را به عنوان گردشگر به ایستگاه ISS می فرستد . برای ۱۰ روز اقامت در ایستگاه ۲۰ میلیون دلار را دریافت می کند . بعد از فاجعه ی کلمبیا سفر های فضایی بطور موقت متوقف شد برای این که تنها سفینه ی مورد نیاز برای رسیدن به ایستگاه فضاپیمای سایوز بوده است . از سال ۲۰۰۶ بار دیگر سفر های فضایی آغاز شدند . در ۱۸ سپتامبر سال ۲۰۰۶ انوشه انصاری که یک ایرانی ، آمریکایی بود به عنوان چهارمین گردشگر فضایی انتخاب شد و به مدت ۱۲ روز را در فضا گذراند .

شرکت های بزرگی مانند SPACE X ، VIRGIN و … در این صنعت پیشتاز هستند و ازمایش های زیادی را انجام می دهند . این شرکت ها فضاپیما های خود را می سازند و مورد آزمایش قرار می دهند . این شرکت ها قصد دارند تا فضاپیماهایی بسازند که به مدار بروند و بار دیگر در زمین فرود بیایند

چه شرکت هایی در زمینه ی سفرهای فضایی فعالیت می کنند ؟

امروزه در عرصه ی گردشگری فضایی شرکت های زیادی در ابعاد بین المللی فعالیت هایی را انجام می دهند . در این قسمت به بررسی آن ها خواهیم پرداخت .

۱) SPACE X : یکی از برترین ها در این حوزه شرکت space x می باشد که یک شرکت خصوصی است . این شرکت خانواده ی راکت های مختص به خودش را دارد و نام آن ها را فالکون گذاشته است . در کنار این راکت ها از کپسول هایی به نام دراگون نیز استفاده می کند .

۲) BOING : این شرکت در حال ساخت cst -100 می باشد که قرار است توسط راکت atlas v به فضا پرتاب شود .

۳) SPACE ADVENTURES : این شرکت بر روی پروژه ی بزرگی کار می کند و هدف سفر به ماه می باشد . برای رفتن به این سفر باید مبلغی برابر با ۱۰۰۰۰۰۰۰۰$ پرداخت شود .

این شرکت ها در حال حاضر بر روی پروژه های خود کار می کنند و در آینده ی نزدیک شاهد فعالیت های گسترده ی این شرکت ها در حوزه ی گردشگری فضایی خواهیم بود .

سفرهای فضایی و تاثیرات محیطی آن

در سال ۲۰۱۰ تحقیقات نشان داد که انجام پرواز های فضایی می تواند باعث گرمایش کره ی زمین شود . به دنبال این تحقیق ناسا و شرکت های دیگر که در این حوزه فعالیت می کنند تحقیقات خود را آغاز کردند و مشخص شد که در هر پرواز حدود ۶۰۰ تن کربن وارد جو می شود .

اگر این سفر ها به تعدادشان افزوده شود ما شاهد گرم شدن بیشتر کره ی زمین خواهیم بود .

برای برطرف کردن این مشکل شرکت های زیادی دست به نوآوری هایی زدند . مانند استفاده از سوخت های هیبریدی برای پرتاب موشک ها به فضا .

با توجه به پیشرفت در این زمینه نگرانی برای افزایش زباله های فضایی نیز بوجود آمده است . هر از گاهی خبر از سقوط و وارد شدن این زباله ها که باقی مانده از ماموریت های فضایی هستیم شنیده می شود .

انسان با پیشرفت های علمی باید به فکر آسیب نرساندن به محیط اطراف خود باشد .

نوشته شده توسط

آقای مهندس جلال رضایی چاهوکی مدیریت سایت آموزشگاه ادیسون