تور گاید سرپرست مسافران محسوب میشود و تمامی افراد حاضر در تور باید از او تبعیت کنند. ممکن است سن برخی از افراد حاضر در گروه از سن تور لیدر بیشتر باشد، اما این تورگاید است که حکم رهبر گروه را دارد. تور لیدرها باید توانایی ترجمه نیازهای مسافران در کشورهای مختلف و همچنین فراهم کردن رفاه در صورت بروز مشکلات را داشته باشند.
راهنمایان گردشگری باید از قوانین و مقررات مقاصد سفر، آداب و رسوم، غذا، آب و هوا و دیگر شرایط موجود باخبر باشند و اطلاعات لازم و کافی را به مسافران منتقل کنند. تور لیدرها باید پیش از عزیمت با هتلها و فرودگاهها هماهنگ باشند و برنامهی روزانهی تور را با افراد گروه در میان بگذارند
تور گایدها-Tour guide از دو دسته داخلی و خارجی تشکیل میشوند:
راهنمایان داخلی، تور گایدهایی هستند که مسئولیت اجرای تورهای درونمرزی تورگردانان عمده فروش را به عهده میگیرند، در صورتی که تورلیدرهای خارجی مسئولیت اجرای تورهای برونمرزی این تورگردانان را عهده دارند.
به طور کلی تورلیدرهای داخلی یا خارجی خود به چند دسته تقسیم میشوند:
۱) راهنمای همراه گروه گردشگران: که از مبدا و آغاز سفر تا انتها مسافران را همراهی کرده گاه وظیفه مترجمی ایشان را نیز برعهده دارد. این راهنما به طور متعارف وظیفه هماهنگی با راهنمایان و نمایندگان بنگاه تورگردان ورودی یعنی شرکت پذیرای گردشگران در مقصد را به نمایندگی از عرضه کننده تور در مبدا برعهده دارد.
۲) راهنمای محلی-Local guide: که گروه را در مقصد تحویل گرفته و همراهی میکند. وظیفه این راهنما، همراهی تور حین بازدیدها است. گاه چنین راهنمایی تنها ساعاتی از روز را با تور همراهی میکند و حتی ممکن است به هنگام صرف غذا نیز در کنار تور نباشد. البته بدیهی است در چنین مواردی تور دارای یک راهنمای سفر همراه هم است که از مبدا آن را همراهی میکند یا در ورود به مقصد اعضای تور را مثلا در فرودگاه تحویل گرفته است.
۳) راهنمای آزاد: یکی دیگر از انواع راهنمای تور، راهنمایان آزاد (Freelance) هستند. در همکاری راهنمایان تور با آژانسهای مسافرتی این راهنمایان تور به صورت آزاد تورها را مدیریت میکنند و به ازای هر توری که بگردانند از آژانس مسافرتی مبلغی دریافت میکنند. برخی از این تورگایدها به صورت خصوصی نیز کار میکنند که در ازای ساعت یا تعداد روز و وقتی که گذاشته باشند، هزینهای دریافت خواهند کرد. برخی از راهنمایان تور آزاد که برای شرکتهای گردشگری مطرح کار میکنند، از دانشجویانی هستند که درآمد خود را از طریق کمک مسافران به صورت دلخواه تامین میکنند و کمپانی مبلغی به آنها نمیپردازد. این نوع از راهنمایان گردشگری در کشورهای اروپایی مرسومتر هستند.
به همه اینها باید راهنمایانی که در اماکن و سایتهای مورد بازدید مستقر هستند و اغلب در استخدام نهادهای متولی گردشگری هستند را هم افزود.، نظیر این که با ورود به باغ موزه چهلستون با راهنمایان مستقر در بنا مواجه میشوید که در استخدام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هستند.
۴) راهنمای تور گشت شهری: یکی از اصلیترین انواع راهنمای تور، راهنمای تور گشت شهری (Sightseeing) است. همانطور که از نام آن پیداست، این راهنمای تور توریستها را در شناخت بیشتر شهری که به آن وارد شدهاند راهنمایی میکند. دیدن خیابانهای تاریخی، مساجد، پلها و اماکن خاص فرهنگی و ارائه توضیحاتی از پیشینه این مجموعهها از جمله وظایف راهنمای تور شهری است.
۵) راهنمایان موقت: نوع دیگری از راهنمایان تور، راهنمایان موقت (Step-on) هستند. در همکاری راهنمایان تور با آژانسهای مسافرتی ممکن از این نوع راهنمای تور نیز استفاده میشود. این راهنمایان، به طور تخصصی بر یک امر تمرکز دارند. برای مثال موزهای خاص را به خوبی میشناسند، یا معماری معبد یا مسجدی را از برند. در نتیجه راهنمای تور اصلی یا آژانس مسافرتی برای بازدید از مکان خاص، از راهنمایان موقت استمداد میجوید.
۶) راهنمایان مربوط به گشت ساحلی: نوع دیگری از انواع راهنمای تور، راهنمای مربوط به گشت ساحلی (Shore excursion) است. این راهنما معمولا بر روی یک قایق یا کشتی تفریحی کار میکند و جاذبههای گردشگری و طبیعی ساحلها را به مسافرین نشان میدهد. اطلاع از پوشش طبیعی، بافت ساحلی و تاریخچه بندرها اهمیت فراوانی برای این نوع از تورلیدرها دارد.
۷) تورگایدهای طبیعتگردی و ماجراجویانه: نوع پرمخاطرهتر از انواع راهنمای تور، لیدر تورهای ماجراجویانه (Adventure, Sport and eco tour) است. این لیدرها چه برای گشت جنگلی در آفریقا باشد چه برای کوهنوردی قلههای خاص، میبایست علاوه بر اطلاعات و دانش پیشین، دارای تخصص حرفهای ورزشی و قدرت بدنی نیز باشند. مسئولیت جان مسافران در این گونه تورها با تورگاید است. انواع تورهای طبیعتگردی، سفر با دوچرخه و تورهای کوهپیمایی از جمله این تورها هستند.